SZTÁRZENÉSZEK SÉRÜLETKKEL LÓGNAK A MÓRICZ ZSIGMOND KÖRTÉR METRÓÉPÍTÉSI PALÁNKJAIN

Budapest, 2012. november 24. – Rendhagyó fotók a sérültekből álló Nemadomfel Együttes tagjairól Kiss Tiborral, Varga Liviusszal, Lovasi Andrással, Hobóval és más sztárzenészekkel foglalják el 2012. november 24-étől december 8-áig a Móricz Zsigmond körtér metróépítési palánkjainak egy részét. A fotókiállítás célja kettős: egyfelől, hogy a december 3-ai Fogyatékos Emberek Világnapja felé közeledve felhívja a figyelmet a fogyatékos és ép emberek közötti kommunikáció, együttműködés és elfogadás szükségességére és működőképességére, másfelől, hogy bemutassa a Jobb velünk a világ! jótékonysági rendezvénysorozat elmúlt öt évének varázslatos pillanatait képekben.

A sérült és ép emberek összefogására és a Jobb velünk a világ! jótékonysági rendezvénysorozat ötéves sikerére hívja fel a figyelmet az a fotókiállítás, melyen ismert sérült és ép zenészek közös színpadi pillanatai jelennek meg. „Öt éve indult útjára a Jobb velünk a világ! kezdeményezés, azóta több mint húszezren vettek részt koncertjeinken, közel 40 millió forint adomány gyűlt össze, mellyel már most több száz hátrányos helyzetben élő embertársunkon segítettünk, és nem utolsósorban több tucat ismert, nagy zenész csatlakozott ez időszak alatt kezdeményezésünkhöz, támogatva céljainkat” – ismertette az eredményeket Szepesi Richárd, a Nemadomfel Együttes képviselője. „Az idei ötödik alkalom számunkra különleges, így igazi szülinapi csemegével készültünk és készülünk. Ennek a mi képzeletbeli szülinapi tortánknak az egyik szelete ez a kiállítás, ahol a látogatók megtekinthetik az elmúlt öt év talán legjobb pillanatait. A tortánk nagyobbik szelete pedig az a lemezbemutató koncert lesz sztárvendégek fellépésével, amely 2012. december 2-án kerül megrendezésre – idén különleges klubkoncertként – a Barba Negra Music Clubban. Ráadásként pedig Újbuda Önkormányzatával együttműködve 2012. december 3-án, a Fogyatékos Emberek Világnapján, egy közvélemény-formáló napot is tartunk a kerületi iskolák ötödik és hatodik osztályos tanulói számára, ahol megismerkedhetnek a fogyatékos emberek élethelyzeteivel, mindennapi kihívásaival” – tette hozzá Szepesi. A Jobb velünk a világ! esemény bevételét az idei évben egy Újbudán felépülő, sérült emberek és családjaik számára lakhatást nyújtó önsegítő közösségi otthon felépítésére fordítják a szervezők, mely segítséget nyújt az ott élőknek saját életük „akadálymentesítésében”.

A DBR Metró Kft., a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Swietelsky együttműködésével megvalósuló kiállítás különleges helyet is kapott, hiszen a Móricz Zsigmond körtéren a metróépítés palánkjai adnak helyet a kiállításnak. „Nagyon örülünk, hogy Újbuda adhat otthont e különleges kiállításnak is, különösen azért, mert az önkormányzat nagy hangsúlyt fektet többek között a fogyatékos emberek integrációjának kérdésére is” – mondat el Baráth Andrea Újbuda esélyegyenlőségi referense. „Minden olyan kezdeményezést támogatnunk kell, mely az esélyegyenlőség megvalósulását, a kerületben élő, dolgozó, átutazó emberek befogadó és elfogadó szemléletének erősítését segíti. Ez Újbuda számos intézkedésében tetten érhető” – tette hozzá az esélyegyenlőségi referens. A Nem Adom Fel Alapítvánnyal már hosszabb ideje működik együtt a XI. Kerületi Önkormányzat. Legutóbb tapasztalati szakértőik tartottak képviselőknek és a hivatalvezetőknek tréninget.

A kiállítás képeit Varga Imre szabadúszó fotográfus készítette, aki önkéntes tevékenységével a kezdetek óta segíti az alapítványt és a Nemadomfel Együttest. „Számomra jelképes üzenete is van annak, hogy a metróépítés ideiglenes paravánjain kerülnek kiállításra a képek” – magyarázta Varga Imre fotográfus. „Ez a fal hamarosan lebontásra kerül, és remélem, hogy ez a fotókiállítás kismértékben hozzájárul ahhoz, hogy a fogyatékos és egészséges emberek közötti falat is közösen lebontsuk” – ismertette a fotográfus. Hozzátette: „A sérült emberekből olyan rossz tulajdonságok hiányoznak, amelyek bennünk, épekben megvannak. Ilyen például az előítélet. Ők azt látják, aki vagy. Képesek új dolgokat a semmiből létrehozni, hittel, kitartással. Ők tényleg nem adják fel és semmi nem lehet akadály a számukra. Ezek nagyszerű és tanulni való dolgok azt hiszem, mindenki számára.”

A kiállítás november 24-e és december 8-a között megtekinthető a Móricz Zsigmond körtéren, a készülő 4-es metró építési palánkjain.

Hagyjuk egy megjegyzést