udapest, 2012. december 18. – Nemzetközi szinten is egyedülálló módon, a Nem Adom Fel Alapítvány szervezésében alakulhat meg Magyarországon az első, sérültekből álló gospel kórus Bolyki Balázs szakmai vezetésével – jelentette be a szervezet mai sajtótájékoztatóján. Noha az idei Jobb velünk a világ! jótékonysági rendezvény még alig ért véget, az alapítvány újra nagy dobásra készül, hiszen 2013 áprilisában a világhírű végtagok nélkül született prédikátort és motivációs trénert, Nick Vujicicet látja vendégül, mely egyben a különleges gospel kórus első fellépésére is alkalmat teremt.

Teltházas koncerttel és egy rendkívül sikeres közvélemény-formáló nappal zárta az idei Jobb velünk a világ! programsorozatot a Nem Adom Fel Alapítvány. „Közel ezer ember vett részt a Barba Negra Music Clubban megrendezésre került Jobb velünk a világ! jótékonysági koncerten 2012. december 2-án” – összegezte a rendezvény sikerét Nagy Gyula, a Nem Adom Fel Alapítvány tapasztalati szakértője. „Igazi zenei különlegességgel leptük meg a közönséget a Jobb velünk a világ! ötödik évfordulója alkalmából, hiszen a Nemadomfel Együttes lemezbemutató koncertje során ismert sztárok is a színpadra léptek, így a Quimbyből Kiss Tibor és Varga Livius, a Kiscsillag frontembere Lovasi András, az X-faktorból megismert Szabó Mariann, a Csillag születik műsorának felfedezettje, Krizbai Teca. A jótékonysági klubkoncerten 1,2 millió forint adomány gyűlt össze, melyet a szervezet Újbuda Önkormányzatának együttműködésével megvalósítandó önsegítő közösségi otthon felépítésére fordít” – tette hozzá a szakértő.

Cél: közelebb kerülni a fogyatékos emberekhez

Az idei Jobb velünk a világ! jótékonysági rendezvénysorozat azért is különleges volt, mert a koncert másnapján, december 3-án, a Fogyatékos Emberek Világnapján, egy közvélemény-formáló nap keretében ismerkedhettek meg XI. kerületi 5. és 6. osztályos általános iskolás diákok a sérült emberek mindennapi nehézségeivel, kihívásaival. A rendhagyó esemény a Nem Adom Fel Alapítvány és Újbuda Önkormányzatának együttműködésében valósulhatott meg. „Nagy öröm volt látni a rendezvény során, ahogy a diákok belső félelmei, idegenkedései oldódnak, és egyre közelebb kerülnek a játékos nap alatt sérült embertársaikhoz” – mesélte élményeit Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere. „Úgy véljük, hogy a kerület esélyegyenlőségi törekvéseinek megvalósításához nélkülözhetetlen, hogy a kerület diákjai, fiataljai nyitottabbak, elfogadóbbak legyenek sérült embertársaik iránt, melyhez a másik megismerése nélkülözhetetlen feltétel. Ehhez járult hozzá ez a közvélemény-formáló nap” – magyarázta a polgármester.

A különleges eseményen közel háromszáz kerületi iskolás vett részt és tizenegy civil szervezet segítette a különféle fogyatékossági típusok megismertetését játékos feladatokon keresztül. „A Jobb velünk a világ! program lényege egy olyan összefogás, amelyben mindenki a lehetőségeihez mérten, kreatívan, önzetlenül próbál segíteni egy közös ügy megvalósításában. Ilyen kezdeményezésekhez tud és akar kapcsolódni Újbuda is” – tette hozzá Hoffmann. Ezt jelzi az is, hogy a rendezvénysorozat megvalósulását számos kis- és nagyvállalat is segítette, illetve a világ egyik legnagyobb humanitárius szervezetének hazai tagszervezete, a Rotary Magyarország. A humanitárius szervezet kétszáz jegy megvásárlásával járult hozzá a koncert sikeréhez, melynek segítségével hátrányos helyzetű gyerekek, fiatalok juthattak el az eseményre.

A Jobb velünk a világ! eseménysorozat fővédnöke Dr. Áder János köztársasági elnök és felesége Dr. Herczegh Anita voltak, az esemény védnöki szerepét a szokások szerint a volt köztársasági elnöki párok látták el.

Megalakul az első sérültekből álló gospel kórus

„Az idei különleges eseménysorozat után új fába vágjuk a fejszénket, hiszen a világon egyedülálló módon szeretnénk életre hívni Magyarországon az első sérültekből álló gospel kórust” – jelentette be Papp Szabolcs, a Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője. „Ezúton szeretnénk felhívást intézni minden sérült emberhez, hogy aki szeretne részt venni a kórus munkájában, énekelni tud és akar, az jelentkezzen legkésőbb január 14-éig pályázati felhívásunkra. A kórust szigorúan szakmai alapon szervezzük, ezért is kértük fel Bolyki Balázs énekest, hogy vállalja el a Never Give Up Gospel Kórus vezetését” – ismertette a szóvivő. A jelentkezőket egy meghallgatás keretében válogatja ki egy szakmai grémium.

Közös egységre hangolni a kórustagokat

„Amikor a Nem Adom Fel Alapítvány felkért arra, hogy a megalakuló, sérültekből álló gospel kórust vezessem, azonnal igent mondtam” – meséli Bolyki Balázs a gospel műfaj ikonja. „Részben amiatt érdekelt a felkérés, mert az eddig megszerzett tapasztalataimhoz kapcsolódik ez a munka, hiszen a Bolyki Soul and Gospelben is amatőr énekeseket készítettem fel egy erre a célra kifejlesztett impulzív módszeren keresztül a közös éneklésre. Úgy gondolom, hogy nagyon sok olyan tapasztalatot szereztem, amit ide is be tudok építeni. Ugyanakkor új kihívásnak is tekintem ezt a lehetőséget, hiszen igen különleges feladat az, hogy hogyan lehet, a különböző fogyatékossági típusba tartozó embereket egy közös egységre ráhangolni, az egységet közösen átélni és megélni, amit egy kórus jelent. Komoly feladatot jelent az is fogyatékos emberek esetében, hogy a közös instrukció mindenkihez eljusson, és a kórus homogén csapatként tudjon működni. Hiszek abban, hogy tényleg a világon egyedülálló produkció alakulhat ki ebből, ami a profi zenei élményen túl, erőt és reményt is képes adni az embereknek” – magyarázta Bolyki, a kórus szakmai vezetője.

A láb és kar nélkül született Nick Vujicic 2013 áprilisában Magyarországra érkezik

A Never Give Up Gospel Kórus első fellépésére a világhírű prédikátor, a láb és kéz nélkül született Nick Vujicic magyarországi látogatása során kerül sor. „Nick Vujicic elfogadta alapítványunk meghívását, így a Nem Adom Fel Alapítvány, az Ez az a nap! közösség és a Szeretet a Válasz Egyesület közös szervezésében 2013. április 18-20-a között a „nemadomfel lelkület” igazi nagykövete látogat hazánkban, s így Budapesten és Debrecenben tart majd előadásokat” – mondta el Papp Szabolcs.

A rendezvény létrejöttét támogatja az Ez az a nap! Szervezőiroda is. „Az Ez az a nap! rendezvények több mint egy évtizede a hit, a remény és a szeretet nevében kerülnek megrendezésre” – mondta László Viktor, az Ez az a nap! Szervezőiroda vezetője. „Évente tízezrek kíváncsiak egy jobb és szebb élet lehetőségére rendezvényeink által. Amit adni tudunk, soha nem más, mint az evangélium tiszta üzenete. Ez a valós és igazi remény minden ember számára. Amikor Nick Vujicic-csal találkoztunk, ez az üzenet nála hatványozódott. Kevés embert láttam, aki hitelesebben képviselte volna az örömhírt, mint ő. Mindent megteszünk, hogy minél többen találkozzanak Nickkel, példáját látva felbátorodjanak és megerősödjenek hitükben” – tette hozzá a vezető.

Várkonyi Attila a kezdetektől támogatja a Nem Adom Fel Alapítvány szervezésében létrejött Jobb velünk a világ! eseményeket: „Kezdetben egy szűk kis csapat tevékenykedett azért, hogy létrehozzanak egy olyan rendezvényt, ahol a sérült emberek is bebizonyíthatják, tudnak adni, tudnak alkotni és bármit elérhetnek, amit igazán akarnak. Nick Vujicic érkezésével ez a már nem is olyan kicsi csapat nemzetközi szintre emelte a sérült emberek ügyét.”

Hagyjuk egy megjegyzést