udapest, 2012. december 3. – Hogyan röplabdáznak a mozgássérültek, milyen a „vak bocsa” vagy hogyan érzékeli a külvilágot egy autista? A többi közt ezzel ismerkedhetett meg háromszáz kisiskolás a Jobb velünk a világ! rendezvénysorozat keretein belül egy újbudai érzékenyítő rendezvényen a Fogyatékos Emberek Világnapján. Magyarországon 600 ezer fogyatékos ember él, integrációjukat már iskolás korban érdemes elkezdeni. Az eseményt Áder János köztársasági elnök nyitotta meg.

Erős hangok, bántó fényhatások, stresszes környezet – így mutatták be az ötödik-hatodik osztályos tanulóknak azt, hogyan érzékeli egy autista ember a külvilágot. Emellett bekötött szemmel egy akadálypályán, ülőröplabda meccsen, jelnyelvi játékok segítségével ismerhették meg a látássérült, mozgássérült, hallássérült és értelmükben akadályozott emberek életét az iskolások. A Fogyatékos Emberek Világnapján tizenegy civil szervezet, valamint a XI. kerületi önkormányzat és iskolák fogtak össze annak érdekében, hogy a kerületi gyerekeknek személyes tapasztalatuk legyen a sérült emberekről, elősegítve elfogadásukat.

„Olyan dolog miatt vagyunk itt, amiben nincs győztes és legyőzött, amiben csak együtt lehetünk győztesek” – fogalmazott Áder János köztársasági elnök azután, hogy Lázár Ervin a hangyáról és a majomról szóló meséjét elevenítette fel a résztvevő általános iskolásoknak. „Nekünk azt kell ma itt megmutatnunk, hogy ki-ki a maga mércéje szerint lehet ügyes, sikeres, eredményes. És gazdagíthatja ügyességével, eredményeivel, sikerével a többieket, a közösséget. Mindenkinek helye és feladata van a világban. Minden élet érték” – tette hozzá az államfő. „Élnek közöttünk olyanok is, akikre a többség csak úgy tud gondolni, mint akiknek valami hiányzik az életükből. Ők azok, akiket fogyatékkal élőnek és hátrányos helyzetűnek szokás nevezni. De aki valaha élt, dolgozott, játszott együtt ilyen gyerekekkel vagy felnőttekkel, az pontosan tudja, hogy ők éppúgy alacsonyabbak és magasabbak, kék és barna szeműek, jól fésültek vagy örökké kócosak. Igaz, valamiben mégiscsak mások: bennük még több a fény. Tőlük lehet csak igazán kitartást, tiszta életörömet, lelkesedést tanulni. Olyan sok van nekik, hogy örökké csak adnak belőle. Nekünk, akik erősnek és egészségesnek gondoljuk magunkat. Köszönet érte” – zárta beszédét Áder János.

Közös összefogással az elfogadásért

A Nem Adom Fel Alapítvány, valamint Újbuda Önkormányzata által közösen szervezett rendezvényen bemutatkozott a Pető Intézet, a Munka-Kör Alapítvány, a Budapesti Korai Fejlesztő Központ, a Bliss Alapítvány, a Szempont Alapítvány, a Montágh Imre Speciális Általános Iskola, a Habilitációs Fejlesztő Központ, a Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft., a Down Alapítvány, a Szellemi Sérült Testvéreinkért Alapítvány és a Kézenfogva Alapítvány.

„A közös program megálmodásakor különös hangsúlyt helyeztünk arra, hogy fiatalok, iskolások számára tegyük kézzelfoghatóvá azt, hogy a fogyatékos emberek ugyanolyan meghatározó részei a társadalomnak, mint az épek” – magyarázta Papp Szabolcs, a Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője. „Úgy hisszük, hogy az elfogadó és befogadó szemlélet kialakításának érdekében nagyon fontos, hogy személyes találkozásokkal, interaktív foglalkozásokkal segítsük a fogyatékos emberek megismerését. Kerekesszékesként tudom, hogy hányan félnek szóba állni velünk, sérültekkel, mert tartanak attól, hogy megbántanak, nem tudják, hogyan viselkedjenek, vagy hogyan tudnak segíteni nekünk. Ezeket a gátakat és falakat kell lebontanunk az emberekben, ebben segíthet egy ilyen közvélemény-formáló nap. Ezen az eseményen mindenkit elért a másság és a másik megismerésének öröme, s az ezzel járó felszabadultság. Hisszük, hogy az itt megszerzett tapasztalatokat a résztvevők saját életükben már alkalmazni tudják” – fűzte hozzá a szóvivő.

Újbudai gyerekek és pedagógusok érzékenyítése

Az interaktív tréningen újbudai iskolások vehettek részt. A gyerekek mellett a kerület pedagógusai számára is tartottak előadásokat.

„Önkormányzatunk az elmúlt időszakban már számos intézkedést tett az esélyegyenlőségi terület minél mélyebb társadalmi beágyazottságának eléréséért” – ismertette dr. Hoffmann TamásÚjbuda polgármestere. „Munkáltatói érzékenyítő tréninget tartottunk dolgozóinknak, sőt, az önkormányzat vezetőinek is, és folyamatban van intézményeink akadálymentesítése. Törekszünk arra is, hogy minél több megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztassunk. Éppen ezért öröm számunkra, hogy mi adhatunk helyet az idei Jobb velünk a világ! rendezvény bevételéből is megvalósuló önsegítő közösségi otthonnak, ahogyan öröm az is, hogy helyet találtunk a 11. kerületben arra, az itt élő, tanuló fiatalok már iskolás korukban megismerkedhessenek a sérült emberek mindennapi élethelyzetével. Feladatunknak érezzük, hogy ne csak egyéni, hanem közösségi és önkormányzati szinten is segítsük a fogyatékos emberek társadalmi integrációjának folyamatát.” – tette hozzá a polgármester.

Jobb velünk a világ! jótékonysági koncert

A kisiskolásokat célzó tréning előtt egy nappal volt a Jobb velünk a világ! jótékonysági koncert, amelyen a látássérült, mozgássérült és értelmükben akadályozott zenészekből álló Nemadomfel Együttes sztárvendégekkel lépett fel a Barba Negra Music Clubban.

A koncertet Sólyom László volt köztársasági elnök, az esemény egyik védnöke nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta: „A koncert örömteli közös élménye ma, 2012 decemberében két dologra világít rá. Egyrészt közösségünkre, egyenlőségünkre, ugyanazon méltóságunkra mindazokkal, akik mellett máskor inkább sietve elmegyünk, mert hajléktalanok és az utcán élnek; mert sérülten, fogyatékuk terhével élnek, s mert az ilyen találkozás az élet olyan problémáira figyelmeztet, amelyet szívesebben elhárítunk magunktól. Másrészt itt olyan emberekkel vagyunk együtt, akik vállalják önmagukat.”

A fellépő sztárzenészek gondolatai a koncertről:

Varga Livius, Quimby: „Görbe tükör ez a társadalom számára, azok segítenek, akik klasszikus értelemben segítségre szorulnak. Szerintem ez nagyon helyre teheti azokat az embereket, akikbe nem szorult semmi empátia. Totális szemléletformálás. Az elején én is azt hittem, hogy segíteni jövök. Ma már tudom, milyen jó buli.”

Szabó Mariann, énekesnő: „Nem csak a segítség hozott ide! Ezeket a remek embereket ugyanis még az X-faktor turné során ismerhettem meg, személyükben nagyon nagy tehetségekre találtam! Egyszerűen öröm velük zenélni! Nagyon értékes emberek, élvezet a társaságukban lenni, ezért nemcsak a próbákon veszek részt szívesen, hanem akár a szórólaposztásban, vagy bármilyen koncert körüli tevékenységben. Tiszta, baráti és őszinte a hangulat, úgy készülök a velük töltendő időre, hogy előtte sütit sütök, sőt, van a zenekarnak olyan tagja, aki bármikor, bármilyen helyzetben felhívhatna.”

Kiss Tibor, Quimby: „A Jobb velünk a világ! nem egy marketingduma! Tényleg jobb velük a világ. Ezek a figurák kalandosak, érzékenyek, humorosak és főleg szereptelenek. Lehet, hogy Isten elvett tőlük az egyik kezével, de sokat adott a másikkal! Olyan hangulatot képesek varázsolni egy reggeli próbán is, hogy a leglehajtottabb fejű, koffeinéhségű hóhányó is kedvet kap a munkához. Mi is ilyenkor döbbenünk rá, hogy mi az, ami igazán fontos az életben.”

Krizbai Teca, énekesnő: „Számomra azért nagyon jó, hogy a Nemadomfellel együtt léphetek színpadra, mert a sorstársaimmal zenélhetek. Élő zenekarral énekelni akkora élmény, hogy amikor elkezdenek zenélni, én annyira élvezem, hogy leszédülök a színpadról. Olyan régi ismerősökkel találkoztam a zenekari tagok személyében, akikkel korábban már léptem fel együtt, és személyes jó barátok vagyunk.”

Lovasi András, Kiscsillag„Egy olyan országban, ahol az utolsó húsz év az önösségről és az eredeti tőkefelhalmozásról szólt, fontos, hogy mindenki a maga eszközeivel – például, hogy jegyet vett erre a koncertre, vagy éppen zenél – segítsen azoknak, akik hátránnyal indulnak ebben az össznépi versenyben, amit társadalmi életnek hívnak. Szükségük van nekik is arra, hogy otthon érezhessék magukat ebben a világban.”

A 2012-es Jobb velünk a világ! rendezvény bevételeit egy újbudai önsegítő közösségi otthon megépítésére fordítják. A központ célja, hogy lakhatást biztosítson olyan családoknak, akiknek egyik tagja sérült, és akik így egy közösséget alkotva, egymást segítve „akadálymentesíthetik” az életüket. A sérült gyermeket nevelő szülők elmondása alapján nagyon hasznos a közös egymás mellett élés, hiszen saját példájuk alapján ismerik azt, hogy mit él meg a másik ember, és nemcsak saját aktuális gondjaik megoldásához tudnak segítséget kérni, hanem ők maguk is segítséget tudnak nyújtani egymásnak. Az otthon passzívház technológiával valósul meg. Az ingatlan földhasználati jogát az Újbudai Önkormányzat ajánlotta fel.

HÁTTÉR

Jobb velünk a világ! 2012 rendezvényről

Jobb velünk a világ! rendezvénysorozat egy, fogyatékossággal élő fiatalok által életre hívott, általuk megszervezett program, amely bebizonyítja, hogy a hátrányban élők és a sérültek is képesek arra, hogy példát mutassanak a társadalomnak.

Az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő rendezvényen lemezbemutató koncertet tart a fogyatékos emberekből álló Nemadomfel Együttes, olyan sztárfellépőkkel, mint Kiss Tibor, Lovasi András, Varga Livius, Szabó Mariann, Krizbai Teca, Kalo Drom. A rendezvény második napján sérültekkel foglalkozó civil szervezetek tartanak érzékenyítő foglalkozásokat újbudai kisiskolásoknak a fogyatékosság elfogadása érdekében.

Az elmúlt négy évben szervezett Jobb velünk a világ! rendezvényein összesen 40 millió forint adomány gyűlt össze, melyből felújították a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes nevével fémjelzett csíksomlyói árvaházat, mely 120 fiatal lakóhelyét biztosítja, elindult Szendrőládon egy, a roma gyerekek felzárkózását segítő, családi nevelést kiegészítő otthon, valamint megindult egy olyan referencia értékű lakóotthon létrehozása sérült emberek számára, amely modern környezetvédelmi technológiákat felhasználva passzívházként tud működni.

A Nemadomfel Együttesről

Értelmileg akadályozott előadók hozták létre az együttest 2004-ben azért, hogy saját erejüket és tehetségüket latba vetve küzdjenek az előítéletek leépítéséért, a társadalmi empátia növeléséért. Első lemezük 2005-ben, második 2007-ben jelent meg az EMI gondozásában. Azóta a zenekar életéről Álomturné címmel többszörös díjnyertes film is készült. Az együttes tagjai pedig 2006 decemberében – az esélyegyenlőségért végzett munkájukért – miniszteri kitüntetést kaptak.

Az önsegítő közösségi otthonról

A 2012-es Jobb velünk a világ! rendezvény bevételeit egy újbudai önsegítő közösségi otthon megépítésére fordítják. A központ célja, hogy lakhatást biztosítson olyan családoknak, akiknek egyik tagja sérült, és akik így egy közösséget alkotva, egymást segítve „akadálymentesíthetik” az életüket. A sérült gyermeket nevelő szülők elmondása alapján nagyon hasznos a közös egymás mellett élés, hiszen saját példájuk alapján ismerik azt, hogy mit él meg a másik, és nemcsak saját aktuális gondjaik megoldásához tudnak segítséget kérni, hanem ők maguk is segítséget tudnak nyújtani egymásnak. Az otthon passzívház technológiával valósul meg. Az ingatlan földhasználati jogát az Újbudai Önkormányzat ajánlotta fel.

A passzívházról

A passzívház olyan épület, amelyben a kellemes belső klíma – télen és nyáron is – jellemzően külön fűtési és hűtési rendszer nélkül biztosítható. Ez több tényezőnek is köszönhető, amelyek együttes hatására alakul ki ez a belső állapot. A passzívház kiváló hőszigeteléssel rendelkezik a térelhatároló szerkezetein – falak, padlók, tetők, ablakok –, így hővesztesége minimális egy hagyományos családi házzal szemben. A hőveszteség csökkentése nemcsak a vastag hőszigetelés felhasználásával érhető el, hanem hőhídmentes és légtömör szerkezet kialakításával, valamit az épület energiaháztartásának építészeti tervezés közbeni figyelembe vételével, amelybe belejátszanak a passzív energiaforrások, mint az üvegezett felületeken keresztül beérkező napsugárzás, a háztartási gépek, valamint a lakók által leadott hő. Az így keletkezett hőveszteség olyan minimális, hogy annak pótlásához nincsen szükség külön fűtési elosztórendszer kialakítására, hanem a fennmaradó minimális fűtési energiaigényt az egyébként is meglévő szellőztetőrendszeren keresztül lehet biztosítani.

Hagyjuk egy megjegyzést